8 Διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας

Οι οκτώ διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Howard Earl Gardner διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έχουν διάφορους τρόπους εκμάθησης πληροφοριών. Η «Θεωρία των Πολλαπλών Ευφυών» (που δημοσιεύθηκε το 1983) προτείνει ότι υπάρχουν οκτώ καλά καθορισμένες κατηγορίες που περιγράφουν την ιδανική μέθοδο μάθησης για κάθε άτομο. Αυτές οι κατηγορίες, μπορούν να προσφέρουν χρήσιμη καθοδήγηση: ο προσδιορισμός του στυλ μάθησης που περιγράφει καλύτερα κάθε μαθητή θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εξακριβώσουν τον καταλληλότερο τρόπο για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν δύσκολα θέματα.

1. Οπτικοί ή χωρικοί μαθητές
Εκείνοι που διαθέτουν αυτό το στυλ μάθησης τείνουν να σκέφτονται σε εικόνες και θα ανταποκριθούν καλύτερα σε εικονογραφικές εξηγήσεις, όπως διαγράμματα ή γραφήματα. Λέγεται ότι οι οπτικοί μαθητές κατανοούν μια ολόκληρη έννοια ταυτόχρονα, χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται τις λεπτότερες λεπτομέρειές της. Πιθανότατα θα διαθέτουν ζωηρή φαντασία, συχνά θα είναι ανοργάνωτοι και θα σκέφτονται με εικόνες και όχι με λέξεις. Όταν τους ζητηθεί να εξηγήσουν την ακολουθία μιας απάντησης, μπορεί να δυσκολευτούν να το κάνουν, καθώς η κατανόησή τους προέρχεται από το να βλέπουν το πρόβλημα στο σύνολό του και όχι ως μια ακολουθία βημάτων. Πιστεύεται ότι έως και το 30% των μαθητών μπορούν να ταξινομηθούν ως οπτικοί μαθητές.


2. Ακουστικοί Μαθητές
Οι μαθητές που κατέχουν αυτό το στυλ μάθησης είναι καλύτερα σε θέση να επεξεργαστούν πληροφορίες που αποκτώνται μέσω του προφορικού λόγου ή ακόμα και της μουσικής. Τα μνημονικα κόλπα όπως το γνωστό «Richard Of York Gave Battle In Vain», που χρησιμοποιείται φυσικά για να θυμάται τα χρώματα του ουράνιου τόξου (στα αγγλικά), είναι πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι μάθησης για τους ακουστικούς μαθητές.


3. Αναλυτικοί Μαθητές
Συχνά αποκαλούμενοι διαδοχικοί μαθητές, οι αναλυτικοί μαθητές έχουν μια ισχυρή προτίμηση για τις πληροφορίες που πρέπει να παρουσιάζονται με τακτικό και οργανωμένο τρόπο. Οι μαθητές αυτού του στυλ μάθησης είναι οι λεγόμενοι μαθητές του αριστερού ημισφαιρίου, που σημαίνει ότι προτιμούν τα λογικά θέματα. Τα μαθηματικά είναι πιθανότατα το ισχυρότερο πεδίο τους και ανταποκρίνονται καλύτερα σε πειστικές και αιτιολογημένες εξηγήσεις σε κάθε θέμα.


4. Κιναισθητικοί ή απτικοί μαθητές
Η κιναισθητική μάθηση ορίζεται ως η ικανότητα του μαθητή να επεξεργάζεται και να αποκτά πληροφορίες μέσω της φυσικής κίνησης και της αφής. σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο όταν τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν αυτά που έχουν μάθει με ενεργό τρόπο και μπορεί να ανταποκριθούν ελάχιστα στη μελέτη από εγχειρίδια ή φύλλα εργασίας. Η πράξη της γραφής μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν πληροφορίες και μπορεί να προτιμούν τη χρήση υπολογιστή από στυλό και χαρτί. Πολλοί κιναισθητικοί μαθητές απολαμβάνουν να ξεχωρίζουν τα πράγματα και να βλέπουν πώς λειτουργούν σωματικά και θα προτιμούν εξηγήσεις που περιλαμβάνουν φυσικά αντικείμενα ή σχηματικά μοντέλα.


5. Λεκτικοί μαθητές
Οι λεκτικοί μαθητές ευδοκιμούν σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανάγνωση και γραφή. Η φαντασία και η κατανόησή τους λειτουργούν κυρίως γλωσσικά και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ικανοί στην εκμάθηση νέων γλωσσών και συχνά διαθέτουν εξαιρετική μνήμη. Από πολλές απόψεις αυτοί οι μαθητές είναι ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς ένα κατάλληλο σύνολο βιβλίων μπορεί να είναι ένα ιδανικό διδακτικό βοήθημα για αυτούς. Προτιμούν ήσυχο και τακτοποιημένο περιβάλλον και μπορεί να είναι σε θέση να εργάζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εστιάζοντας σε ένα θέμα κάθε φορά μέχρι να το καταλάβουν.


6. Κοινωνικοί μαθητές
Οι κοινωνικοί μαθητές εργάζονται καλύτερα σε ομάδες, η κατανόησή τους ενισχύεται από την παρουσία των συνομηλίκων τους. Το παιχνίδι ρόλων και οι ομαδικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα χρήσιμα διδακτικά βοηθήματα για αυτούς τους μαθητές και θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο και να βοηθούν ο ένας τον άλλον.


7. Μεμονωμένοι μαθητές
Σε προφανή αντίθεση με τους κοινωνικούς μαθητές, οι μεμονωμένοι μαθητές προτιμούν να εργάζονται μόνοι τους. Ενθαρρύνουν τον εαυτό τους για να ολοκληρώσουν το έργο τους και μπορεί να περάσουν πολύ χρόνο στον αναστοχασμό. Πολλοί μεμονωμένοι μαθητές απολαμβάνουν να κρατούν ημερολόγια και μπορεί να θέσουν μεμονωμένους ακαδημαϊκούς στόχους τους οποίους θα εργαστούν σκληρά για να επιτύχουν.


8. Φυσικοί μαθητές
Αυτοί οι μαθητές είναι πιο δεκτικοί στη μάθηση όταν αλληλεπιδρούν με τη φύση. Λαχταρούν ένα ειρηνικό περιβάλλον μελέτης και μπορεί να έχουν μια αντιπάθεια στην εργασία με υπολογιστές. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν παραδείγματα από τη φύση για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν διαφορετικές έννοιες (χρησιμοποιώντας την αύξηση του πληθυσμού για να εξηγήσουν μια εκθετική μαθηματική συνάρτηση για παράδειγμα) και, αν είναι δυνατόν, να τους επιτρέψουν να απολαύσουν κάποια υπαίθρια μαθήματα.

Ψάχνεις φροντιστήριο;

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Tumblr
Reddit
Email
Print

Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Πότε πέφτουν οι δημόσιες αργίες;

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες θρησκευτικές ή εθνικές εορτές οι οποίες συχνά αποτελούν ημέρες αργίας για τους εργαζόμενους και τους μαθητές. Κάποιες από

Passpel dog

Να πάρω σκύλο στο παιδί μου;

«Mαμά, να πάρουμε σκυλάκι;» Tα περισσότερα παιδιά ζητούν κάποια στιγμή από τους γονείς τους τη συντροφιά ενός σκύλου. Tα οφέλη από τη

Ποιος είναι ο αριθμός «π»;

Τι είναι το π; Τι είναι το π; Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο

Πώς να εξηγήσω το Bullying στο παιδί μου;

Το να παρακολουθείτε το παιδί σας να βιώνει τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο του εκφοβισμού ή του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι σπαρακτικό. Μερικοί