Η Online Εκπαίδευση του Μέλλοντος

Η εκπαίδευση γενικότερα είναι η συστηματική αγωγή , η οργανωμένη μόρφωση των νέων η οποία παρέχεται τόσο από τα σχολεία όσο και από άλλους ιδιωτικούς φορείς και αποτελεί έναν από τους θεμελιώδης κοινωνικούς θεσμούς. Στην σύγχρονη εποχή οι ταχύτατες αλλαγές στην οικονομία , την κοινωνία αλλά και στις γενικότερες αξίες της ζωής επιβάλλουν σοβαρές αλλαγές και στην εκπαίδευση, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα και να αναπροσαρμοστεί στις ανάγκες αυτού του νέου κόσμου. Μία , ίσως και η σημαντικότερη και ποιο αναγκαία από αυτές τις αλλαγές , είναι η online εκπαίδευση η οποία έχει κάνει την εμφάνιση της στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και βάση των δεδομένων βλέπουμε ότι μπορεί να ωφελήσει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς σε μεγάλο βαθμό σε διάφορους τομείς υπερέχοντας της δια ζώσης εκπαίδευσης.

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της online εκπαίδευσης είναι ότι εκμηδενίζει τις αποστάσεις και έτσι προσφέρει σε όλα τα άτομα τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληθώρα γνώσεων από την άνεση του προσωπικού τους χώρου εξοικονομώντας και τα χρήματα που θα χρειαζόταν κάτω από άλλες συνθήκες το άτομο για την μετακίνηση του , αλλά και πάρα πολύ σημαντικό χρόνο , τον οποίο πλέον έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει είτε στη μελέτη είτε στην ξεκούραση του και όχι σε άσκοπες και δαπανηρές μετακινήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον εκπαιδευτικό ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι δεν επιβαρύνεται από τις δαπάνες των μετακινήσεων του , έχει επιπλέον και τη δυνατότητα να οργανώσει το πρόγραμμα των μαθημάτων με βάση τις δικές του ανάγκες και σε συνεργασία με τους μαθητές του να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση όλων.

Μιλώντας για πλεονεκτήματα της online εκπαίδευσης δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το πρότυπο της ισότητας που προβάλει αυτή η μορφή εκπαίδευσης καθώς δεν υπάρχει κάποιο προ απαιτούμενο κοινωνικό κριτήριο το οποίο ενδεχομένως να απέκλειε κάποιες ομάδες ατόμων από την εκπαιδευτική διαδικασία όπως συμβαίνει με τη δια ζώσης εκπαίδευση . Ομάδες ατόμων όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες , τα άτομα που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές , εργαζόμενες μητέρες ή ακόμη και κάποιο άτομο που βρίσκεται στο νοσοκομείο για ένα διάστημα και δεν θέλει να χάσει τη ροή των μαθημάτων του. Μέσω της online εκπαίδευσης ο οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα που επιθυμεί η να μάθει μια ξένη γλώσσα , ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του , από την ηλικία του και από άλλα κοινωνικά ή ατομικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον η online εκπαίδευση καθιστά ποιο εύκολη την ενσωμάτωση εξωτερικών πηγών (ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες , μουσεία , επιστημονικά άρθρα) στην εκπαιδευτική διαδικασία , δίνοντας έτσι στους μαθητές περισσότερες ευκαιρίες να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να έρθουν σε επαφή με πληθώρα πληροφοριών και ερεθισμάτων που υπάρχουν στον κόσμο του διαδικτύου , πάντα βέβαια με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Επίσης δίνεται και στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα ευκολότερης επικοινωνίας , ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας με άλλους εκπαιδευτικούς σε γεωγραφικά διεσπαρμένες περιοχές .

Βάση των παραπάνω βασικών πλεονεκτημάτων αλλά και πιθανότατα πολλών ακόμη που θα προκύψουν κατά την εξέλιξη της , μπορούμε να καταλάβουμε ότι η online εκπαίδευση είναι η εκπαίδευση του μέλλοντος, η οποία ήρθε για να βελτιώσει, να εκσυγχρονίσει τις παραδοσιακές μορφές εκπαίδευσης και να μας ωφελήσει όλους.

Ψάχνεις φροντιστήριο;

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Tumblr
Reddit
Email
Print

Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Πότε πέφτουν οι δημόσιες αργίες;

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες θρησκευτικές ή εθνικές εορτές οι οποίες συχνά αποτελούν ημέρες αργίας για τους εργαζόμενους και τους μαθητές. Κάποιες από

Passpel dog

Να πάρω σκύλο στο παιδί μου;

«Mαμά, να πάρουμε σκυλάκι;» Tα περισσότερα παιδιά ζητούν κάποια στιγμή από τους γονείς τους τη συντροφιά ενός σκύλου. Tα οφέλη από τη

Ποιος είναι ο αριθμός «π»;

Τι είναι το π; Τι είναι το π; Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο

8 Διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Howard Earl Gardner διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έχουν διάφορους τρόπους εκμάθησης πληροφοριών. Η «Θεωρία των Πολλαπλών Ευφυών» (που δημοσιεύθηκε το 1983) προτείνει ότι υπάρχουν οκτώ καλά καθορισμένες κατηγορίες που περιγράφουν την ιδανική μέθοδο μάθησης για κάθε άτομο.

Πώς να εξηγήσω το Bullying στο παιδί μου;

Το να παρακολουθείτε το παιδί σας να βιώνει τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο του εκφοβισμού ή του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι σπαρακτικό. Μερικοί