Πώς να εξηγήσω το Bullying στο παιδί μου;

Το να παρακολουθείτε το παιδί σας να βιώνει τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο του εκφοβισμού ή του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι σπαρακτικό. Μερικοί γονείς δεν είναι σίγουροι από πού να αρχίσουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από τον εκφοβισμό και τη βία. Άλλοι μπορεί να μην γνωρίζουν αν τα παιδιά τους είναι θύματα, παρατηρητές ή ακόμα και θύτες.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τα παιδιά σας:

Κατανόηση των βασικών στοιχείων. Τι είναι ο εκφοβισμός;
Συνήθως μπορείτε να αναγνωρίσετε τον εκφοβισμό μέσω των ακόλουθων τριών χαρακτηριστικών: κακή πρόθεση, επανάληψη επιβλαβών συμπεριφορών και επίδειξη δύναμης. Ένας «νταής» σκοπεύει να προκαλέσει πόνο, είτε μέσω σωματικής βλάβης είτε με οδυνηρά λόγια ή συμπεριφορά, και το κάνει επανειλημμένα. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να βιώσουν σωματικό εκφοβισμό, ενώ τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να βιώσουν ψυχολογικό εκφοβισμό. Ο εκφοβισμός είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς και όχι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τα παιδιά που εκφοβίζουν συνήθως προέρχονται από μια «υψηλότερη» κοινωνική θέση, όπως τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα, ισχυρότερα ή θεωρούνται δημοφιλή. Τα πιο ευάλωτα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκφοβισμού. Πρόκειται συχνά για παιδιά από κοινότητες που είναι περιθωριοποιημένες, παιδιά από φτωχές οικογένειες, παιδιά με διαφορετικές ταυτότητες φύλου, παιδιά με αναπηρίες ή παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί τόσο από κοντά όσο και διαδικτυακά. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός συμβαίνει συχνά μέσω κοινωνικών μέσων, SMS / κειμένου ή άμεσων μηνυμάτων, email ή οποιασδήποτε διαδικτυακής πλατφόρμας όπου αλληλεπιδρούν τα παιδιά. Επειδή οι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν πάντα τι κάνουν τα παιδιά τους σε αυτές τις πλατφόρμες.

Γιατί να παρέμβω αν το παιδί μου δέχεται εκφοβισμό;
Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει επιβλαβείς και μακροχρόνιες συνέπειες για τα παιδιά. Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις του εκφοβισμού, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν συναισθηματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους, που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση ουσιών και μειωμένη απόδοση στο σχολείο. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να φτάσει σε ένα θύμα οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να προκαλέσει βαθιά βλάβη, καθώς μπορεί γρήγορα να προσεγγίσει ένα ευρύ κοινό και να αφήσει ένα μόνιμο αποτύπωμα στο διαδίκτυο για όλους τους εμπλεκόμενους. Το παιδί σας έχει δικαίωμα σε ένα ασφαλές, θρεπτικό σχολικό περιβάλλον που σέβεται την αξιοπρέπειά του. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού ορίζει ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη εκπαίδευση και την προστασία από κάθε μορφή σωματικής ή ψυχικής βίας, τραυματισμού ή κακοποίησης. Ο εκφοβισμός δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ξεκινώντας με την πρόληψη


Πώς μπορώ να συμβάλω στην πρόληψη του εκφοβισμού στο σχολείο του παιδιού μου;
Το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε το παιδί σας ασφαλές, είτε αυτοπροσώπως είτε στο διαδίκτυο, είναι να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει το πρόβλημα. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας σχετικά με τον εκφοβισμό. Μόλις μάθουν τι είναι ο εκφοβισμός, τα παιδιά σας θα είναι σε θέση να το αναγνωρίσουν πιο εύκολα, είτε συμβαίνει σε αυτά είτε σε κάποιον άλλο. Μιλήστε ανοιχτά και συχνά στα παιδιά σας. Όσο περισσότερο μιλάτε στα παιδιά σας για τον εκφοβισμό, τόσο πιο άνετα θα σας πουν αν το δουν ή το βιώσουν. Επικοινωνήστε καθημερινά με τα παιδιά σας και ρωτήστε για το χρόνο τους στο σχολείο και τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο, ρωτώντας όχι μόνο για τα μαθήματα και τις δραστηριότητές τους, αλλά και για τα συναισθήματά τους. Βοηθήστε το παιδί σας να είναι ένα θετικό πρότυπο. Υπάρχουν τρία μέρη στον εκφοβισμό: το θύμα, ο θύτης και ο παρατηρητής. Ακόμα κι αν τα παιδιά δεν είναι θύματα εκφοβισμού, μπορούν να αποτρέψουν τον εκφοβισμό με το να είναι χωρίς αποκλεισμούς, σεβαστά και ευγενικά με τους συνομηλίκους τους. Εάν γίνουν μάρτυρες εκφοβισμού, μπορούν να υπερασπιστούν το θύμα, να προσφέρουν υποστήριξη και να αμφισβητήσουν συμπεριφορές εκφοβισμού. Βοηθήστε να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εγγραφεί σε μαθήματα ή να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που αγαπά στην κοινότητά σας. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης καθώς και σε μια ομάδα φίλων με κοινά ενδιαφέροντα. Γίνετε πρότυπο. Δείξτε στο παιδί σας πώς να συμπεριφέρεται σε άλλα παιδιά και ενήλικες με καλοσύνη και σεβασμό κάνοντας το ίδιο στους ανθρώπους γύρω σας, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας όταν οι άλλοι κακοποιούνται. Τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους ως παραδείγματα για το πώς να συμπεριφέρονται, συμπεριλαμβανομένου του τι να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο. Γίνετε μέρος της διαδικτυακής τους εμπειρίας. Εξοικειωθείτε με τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το παιδί σας, προειδοποιήστε το για τους διαφορετικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσει στο διαδίκτυο.

Δεν είμαι σίγουρος αν το παιδί μου δέχεται εκφοβισμό.
Ποια σημάδια πρέπει να προσέχω;
Κοιτάξτε προσεκτικά. Παρατηρήστε τη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών, καθώς μερικά παιδιά μπορεί να μην εκφράζουν τις ανησυχίες. Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν: Φυσικά σημάδια όπως ανεξήγητοι μώλωπες, γρατζουνιές, σπασμένα οστά και επούλωση τραυμάτων
Ο φόβος της μετάβασης στο σχολείο ή της συμμετοχής σε σχολικές εκδηλώσεις
Να ειναι ανήσυχοι, νευρικοί ή πολύ προσεκτικοί
Να έχουν λίγους φίλους στο σχολείο ή εκτός σχολείου
Να χάνουν φίλους ξαφνικά ή να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις
Ρούχα, ηλεκτρονικά είδη ή άλλα προσωπικά αντικείμενα που χάνονται ή καταστρέφοντα
Συχνά να ζητούν χρήματα
Χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις
Απουσίες ή κλήση από το σχολείο ζητώντας να πάει σπίτι
Να προσπαθει να μείνει κοντά σε ενήλικες
Δεν κοιμάται καλά και μπορεί να έχει εφιάλτες
Παράπονο για πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι ή άλλες σωματικές παθήσεις
Τακτικά στενοχωρημένοι αφού περνούν χρόνο στο διαδίκτυο ή στο τηλέφωνό τους (χωρίς λογική εξήγηση)
Να γίνεται ασυνήθιστα μυστικοπαθής, ειδικά όταν πρόκειται για διαδικτυακές δραστηριότητες
Να είναι επιθετικός ή να έχει θυμωμένα ξεσπάσματα
Μιλήστε ανοιχτά. Μιλήστε στα παιδιά σας για το τι πιστεύουν ότι είναι καλή και κακή συμπεριφορά στο σχολείο, στην κοινότητα και στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να έχετε ανοιχτή επικοινωνία, ώστε τα παιδιά σας να αισθάνονται άνετα να σας πουν για το τι συμβαίνει στη ζωή τους.
Ανταπόκριση στον εκφοβισμό

Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου δέχεται εκφοβισμό ή απειλείται;
Εάν γνωρίζετε ότι το παιδί σας δέχεται εκφοβισμό, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το βοηθήσετε:
Ακούστε το παιδί σας ανοιχτά και ήρεμα. Επικεντρωθείτε στο να τους κάνετε να αισθάνονται ότι ακούγονται και υποστηρίζονται, αντί να προσπαθείτε να βρείτε την αιτία του εκφοβισμού ή να προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι δεν είναι δικό τους λάθος. Πείτε στο παιδί ότι το πιστεύετε . Οτι χαίρεσαι που σας το είπαν. ότι δεν φταίνε αυτοί· ότι θα κάνετε το καλύτερο δυνατό για να βρείτε βοήθεια. Μιλήστε με τον δάσκαλο ή το σχολείο. Εσείς και το παιδί σας δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε μόνοι τον εκφοβισμό. Ρωτήστε αν το σχολείο σας έχει πολιτική εκφοβισμού ή κώδικα συμπεριφοράς. Αυτό μπορεί να ισχύει τόσο για τον σχολικό εκφοβισμό όσο και για διαδικτυακά. Να είστε ένα σύστημα υποστήριξης. Για το παιδί σας, η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού γονέα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του εκφοβισμού. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι μπορούν να σας μιλήσουν ανά πάσα στιγμή και να τους διαβεβαιώσετε ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου εκφοβίζει άλλους;
Εάν πιστεύετε ή γνωρίζετε ότι το παιδί σας εκφοβίζει άλλα παιδιά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι εγγενώς κακά, αλλά μπορεί να ενεργούν για διάφορους λόγους. Τα παιδιά που εκφοβίζουν συχνά θέλουν απλώς να ενσωματωθούν, χρειάζονται προσοχή ή απλά να καταλάβουν πώς να αντιμετωπίσουν τα περίπλοκα συναισθήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκφοβιστές είναι οι ίδιοι θύματα ή μάρτυρες βίας στο σπίτι ή στην κοινότητά τους. Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει τον εκφοβισμό:
Επικοινωνώ. Η κατανόηση του γιατί το παιδί σας ενεργεί έτσι θα σας βοηθήσει να ξέρετε πώς να το βοηθήσετε.
Αισθάνονται ανασφαλείς στο σχολείο; Τσακώνονται με έναν φίλο ή έναν αδελφό; Εάν δυσκολεύονται να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους, μπορείτε να επιλέξετε να συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο, κοινωνικό λειτουργό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας που έχει εκπαιδευτεί να εργάζεται με παιδιά. Εργαστείτε μέσω υγιών τρόπων αντιμετώπισης. Ζητήστε από το παιδί σας να εξηγήσει ένα σενάριο που αισθάνθηκε περίεργα και να προσφέρει εποικοδομητικούς τρόπους αντίδρασης. Χρησιμοποιήστε αυτήν την άσκηση για να σκεφτείτε πιθανά μελλοντικά σενάρια και μη επιβλαβείς απαντήσεις. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να «βάλει τον εαυτό σας στη θέση του» φαντάζοντας την εμπειρία του ατόμου που εκφοβίζεται. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι τα σχόλια που γίνονται στο διαδίκτυο εξακολουθούν να πονάνε στον πραγματικό κόσμο. Εξετάστε τον εαυτό σας. Τα παιδιά που εκφοβίζουν συχνά μοντελοποιούν αυτό που βλέπουν στο σπίτι. Εκτίθενται σε σωματικά ή συναισθηματικά επιβλαβή συμπεριφορά από εσάς ή από άλλο; Κοιτάξτε προς τα μέσα και σκεφτείτε ειλικρινά πώς παρουσιάζεστε στο παιδί σας. Δώστε ευκαιρίες για να επανορθώσετε. Εάν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας έχει εκφοβίσει, είναι σημαντικό να προσφέρετε τις κατάλληλες, μη βίαιες συνέπειες. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις δραστηριότητές τους, ειδικά εκείνες που ενθαρρύνουν τον εκφοβισμό (κοινωνικές συγκεντρώσεις ή εκφοβισμός μέσω κοινωνικών μέσων). Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ζητήσει συγγνώμη από τους συνομηλίκους του και να βρει τρόπους να διαχωρίζεται τα συναισθήματά του.

Αναλάβετε δράση
Εκτός από το ότι είστε ένα σύστημα υποστήριξης για το παιδί σας, μπορείτε να συνεργαστείτε με το σχολείο σας και ακόμη και με τους τοπικούς ή εθνικούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και να βρείτε μια λύση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ψάχνεις φροντιστήριο;

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Tumblr
Reddit
Email
Print

Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Πότε πέφτουν οι δημόσιες αργίες;

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες θρησκευτικές ή εθνικές εορτές οι οποίες συχνά αποτελούν ημέρες αργίας για τους εργαζόμενους και τους μαθητές. Κάποιες από

Passpel dog

Να πάρω σκύλο στο παιδί μου;

«Mαμά, να πάρουμε σκυλάκι;» Tα περισσότερα παιδιά ζητούν κάποια στιγμή από τους γονείς τους τη συντροφιά ενός σκύλου. Tα οφέλη από τη

Ποιος είναι ο αριθμός «π»;

Τι είναι το π; Τι είναι το π; Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο

8 Διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Howard Earl Gardner διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έχουν διάφορους τρόπους εκμάθησης πληροφοριών. Η «Θεωρία των Πολλαπλών Ευφυών» (που δημοσιεύθηκε το 1983) προτείνει ότι υπάρχουν οκτώ καλά καθορισμένες κατηγορίες που περιγράφουν την ιδανική μέθοδο μάθησης για κάθε άτομο.