Πώς να βελτιωθούν οι κακοί βαθμοί στο σχολείο;

Ένα σημαντικό κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος στις μέρες μας είναι η αξιολόγηση των μαθητών. Η οποία αξιολόγηση επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της έκδοσης βαθμολογιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους δασκάλους ή καθηγητές και αντιπροσωπεύουν τη σχολική επίδοση του μαθητή κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης και προκαθορισμένης περιόδου. Συνεπώς είναι λογικό και επόμενο οι βαθμοί αυτοί να αποτελούν μια σημαντική πηγή άγχους τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς . Έτσι οι πλειοψηφία των μαθητών αναζητούν διαρκώς τρόπους ώστε να γίνουν ποιο παραγωγικοί και να βελτιώνουν διαρκώς , ο καθένας ανάλογα με τους δικούς του στόχους και φιλοδοξίες, αυτούς τους βαθμούς . Θα μπορούσαμε έτσι να συζητήσουμε και να αναλύσουμε κάποιες από τις μεθόδους τις οποίες θα μπορούσαν οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε να βελτιώσουν τη σχολική τους επίδοση και κατά συνέπεια και τους βαθμούς τους .

Αρχικά όπως όλοι γνωρίζουμε, ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την απόδοση των μαθητών στο σχολείο είναι ο προσωπικός χρόνος για μελέτη και επανάληψη που αφιερώνει ο κάθε μαθητής στο σπίτι του . Αυτός ο χρόνος όπως είναι λογικό είναι διαφορετικός στο κάθε άτομο καθώς διαμορφώνεται ανάλογα με τις προσωπικές ικανότητες, δυνατότητες, δυσκολίες, καθώς και το πρόγραμμα του κάθε μαθητή . Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι κοινοί παράγοντες οι οποίοι ισχύουν, αν όχι για όλους, σίγουρα για την πλειονότητα των μαθητών . Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στο να είναι ποιο παραγωγικό το διάβασμα στο σπίτι είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες μελέτης. Ο μαθητής κατά τη διάρκεια της μελέτης στο σπίτι θα πρέπει να βρίσκεται σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, να μην έχει άγχος ,να είναι ξεκούραστος, και κυρίως να μην αποσπάται από εξωτερικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα κάποια ανοιχτή τηλεόραση, υπολογιστής κτλ.. Αυτό θα βοηθήσει τον εγκέφαλο του να συγκεντρωθεί ποιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα, κατά συνέπεια ο μαθητής θα έχει τη δυνατότητα να μελετήσει και να αφομοιώσει τις πληροφορίες που θέλει πολύ ποιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία.

Επίσης πριν ξεκινήσει τη μελέτη του ο μαθητής θα πρέπει να έχει οργανώσει είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια κάποιου καθηγητή ή κάποιου γονέα το πρόγραμμα της μελέτης του έτσι ώστε να αφιερώνει τον κατάλληλο χρόνο στο κάθε μάθημα και να είναι σίγουρος πως θα έχει τον χρόνο να τα προλάβει όλα. Ακόμη μία άλλη πολλή χρήσιμη συμβουλή την οποία θα ήταν καλό να ακολουθεί ο κάθε μαθητής είναι το ότι θα πρέπει ο χρόνος που αφιερώνει στο διάβασμα να είναι ουσιαστικός δηλαδή να προσπαθεί να κατανοεί αυτά που διαβάζει και να το επαληθεύει αυτά που μαθαίνει μέσω ασκήσεων έτσι ώστε να είναι σίγουρος ότι όντως τα κατανοεί και με αυτό τον τρόπο θα νιώθει και ο ίδιος μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια του μαθήματος γεγονός που ισούται με λιγότερο άγχος άρα και με καλύτερες επιδώσεις.
Επιπλέον ένας μαθητής ο οποίος θέλει να βελτιώσει τις σχολικές του επιδώσεις θα πρέπει φυσικά να δείχνει το ενδιαφέρον του μέσα στην τάξη. Όσο καλός και να είσαι στις γραπτές αξιολογήσεις πάντα για έναν καθηγητή είναι σημαντική και η συμμετοχή σου στην τάξη. Ακόμη και αν απαντήσεις λάθος σε μία ερώτηση είναι καλύτερο από το να μην απαντήσεις καθόλου καθώς με την ενεργή συμμετοχή σου δείχνεις εννοείται στον καθηγητή τις γνώσεις σου αλλά ταυτόχρονα δείχνεις όρεξη για μάθηση και βελτίωση. Άρα είναι δεδομένο πως ο καθηγητής σου ακόμη και αν κάνεις λάθος σε κάποια ερώτηση σίγουρα θα εκτιμήσει την προσπάθεια σου, αλλά και εσύ θα μάθεις από το λάθος σου!

Τελευταίο αλλά πάρα πολύ σημαντικό είναι το να έχουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής τους σταδιοδρομίας τους κατάλληλους μέντορες – δασκάλους οι οποίοι θα τα βοηθήσουν να κατακτήσουν την επιτυχία . Έτσι τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της εύρεσης του online φροντιστηρίου η του προσωπικού εκπαιδευτικού ο οποίος θα στηρίξει του μαθητές και θα τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους τους. Ευτυχώς όμως στη σημερινή εποχή λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα επιλογών των καθηγητή η τους καθηγητές με τους οποίους θα έχουν την κατάλληλη χημεία μαθητή – εκπαιδευτικού έτσι ώστε να μπορέσουν να δεχτούν τη βοήθεια που χρειάζεται ο καθένας ανάλογα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μία μέθοδος διδασκαλίας στον τομέα της εξωσχολικής εκπαίδευσης η οποία εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και είναι φοβερά αποτελεσματική για τους μαθητές καθώς τους εξοικονομεί σημαντικό χρόνο αλλά και χρήματα είναι η online εκπαίδευση. Μέσω αυτής της μορφής εκπαίδευσης οι μαθητές εξοικονομούν πολύ σημαντικό χρόνο και ενέργεια,τα οποία θα σκορπούσαν σε άσκοπες και δαπανηρές μετακινήσεις, χάνοντας χρόνο από το διάβασμα τους, καθώς έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να κάνουν μάθημα με τους καθηγητές τους από τον υπολογιστή τους και φυσικά από την άνεση του σπιτιού τους.

Συνοψίζοντας, η βελτίωση των επιδόσεων και τον βαθμών τον μαθητών μπορεί να φαντάζει μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία όμως με την κατάλληλη προσπάθεια και καθοδήγηση τίποτα δεν είναι αδύνατο και να θυμάστε πώς τα αποτελέσματα δικαιώνουν πάντα αυτούς που προσπαθούν και επιμένουν προσηλωμένοι στους στόχους τους.

Ψάχνεις φροντιστήριο;

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Tumblr
Reddit
Email
Print

Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Πότε πέφτουν οι δημόσιες αργίες;

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες θρησκευτικές ή εθνικές εορτές οι οποίες συχνά αποτελούν ημέρες αργίας για τους εργαζόμενους και τους μαθητές. Κάποιες από

Passpel dog

Να πάρω σκύλο στο παιδί μου;

«Mαμά, να πάρουμε σκυλάκι;» Tα περισσότερα παιδιά ζητούν κάποια στιγμή από τους γονείς τους τη συντροφιά ενός σκύλου. Tα οφέλη από τη

Ποιος είναι ο αριθμός «π»;

Τι είναι το π; Τι είναι το π; Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο

8 Διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Howard Earl Gardner διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έχουν διάφορους τρόπους εκμάθησης πληροφοριών. Η «Θεωρία των Πολλαπλών Ευφυών» (που δημοσιεύθηκε το 1983) προτείνει ότι υπάρχουν οκτώ καλά καθορισμένες κατηγορίες που περιγράφουν την ιδανική μέθοδο μάθησης για κάθε άτομο.

Πώς να εξηγήσω το Bullying στο παιδί μου;

Το να παρακολουθείτε το παιδί σας να βιώνει τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο του εκφοβισμού ή του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι σπαρακτικό. Μερικοί