Τεχνικές για τη βελτίωση της γραφής του δοκιμίου σας

Η συγγραφή δοκιμίων είναι πολύ σημαντική σχεδόν σε οποιουδήποτε μάθημα. Είτε σπουδάζετε τις θετικές επιστήμες είτε τις ανθρωπιστικές επιστήμες, πιθανότατα θα πρέπει να γράψετε μια σειρά από δοκίμια πριν λάβετε τον τελικό σας βαθμό. Η μελέτη μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να τα πάτε καλά στις εξετάσεις σας, αλλά η απλή απόκτηση γνώσεων και κατανόηση των εννοιών δεν θα είναι αρκετά για τη να σύνθεση ενός καλού δοκιμίου. Θα πρέπει να προβάλετε μια ικανότητα στην οργάνωση και την παρουσίαση των επιχειρημάτων σας εάν θέλετε να επιτύχετε τους υψηλότερους βαθμούς.

Ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός καλού δοκιμίου είναι ότι είναι καλά δομημένο. Δεν πρέπει απλώς να καθίσετε και να αρχίσετε να γράφετε σε αυτοσχεδιαστικό ύφος. Ένα δοκίμιο δεν είναι ένας μονόλογος, μια μακροσκελής ροή ειδήσεων των σκέψεων. Πρέπει να είναι ένα καλά σχεδιασμένο κείμενο, που θέτει σαφώς την άποψή σας στον αναγνώστη με προσεκτικό και μελετημένο τρόπο.

Το πρώτο βήμα θα είναι να αξιολογήσουμε το ερώτημα: σε ποιο θέμα απευθύνεται το δοκίμιο; Θα πρέπει να πραγματοποιήσετε μια σημαντική έρευνα και θα πρέπει να αναζητήσετε τυχόν απαραίτητα βιβλία που μπορούν να σας βοηθήσουν. Το Διαδίκτυο είναι φυσικά ένας θαυμάσιος πόρος, αλλά δεν πρέπει να είναι η μόνη πηγή των πληροφοριών σας. Οποιοδήποτε βιβλίο θα παρέχει μια λίστα με τους αρθρογράφους και θα υποδεικνύει σαφώς τις μελέτες ή τα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία θα πρέπει να αναφέρονται στο δοκίμιό σας εάν κάνετε αναφορά σε αυτά
Καθώς συγκεντρώνετε τις πληροφορίες σας, θα πρέπει να σημειώσετε οτιδήποτε σας φαίνεται ενδιαφέρον, προκειμένου να εντοπίσετε εύκολα αυτές τις λεπτομέρειες αργότερα όταν συνθέτετε το δοκίμιό σας. Η καταγραφή του αριθμού σελίδας και της ενότητας που είναι σχετική θα είναι πολύ χρήσιμη, όπως και η προσθήκη σελιδοδεικτών σε ιστότοπους που φαίνεται να είναι πλούσιοι πόροι. Αυτός ο καταιγισμός ιδεών είναι εξαιρετικά σημαντικός, αλλά προσέξτε να μην καταναλώσετε πάρα πολύ χρόνο στις έρευνές σας το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ανακαλύψετε ότι, παρά την απόκτηση πληθώρας γεγονότων σχετικά με το θέμα σας, δεν έχετε χρόνο να κάνετε ένα ολοκληρωμένο δοκίμιο.

Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να είστε σε θέση να σχεδιάσετε ένα πλάνο για το δοκίμιό σας. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι θέλετε να παρουσιάσετε το υλικό σας με διαυγή και συναρπαστικό τρόπο. Τα δοκίμια είναι από τη φύση τους διαλεκτικά – μπορείτε να καλύψετε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – αλλά δεν πρέπει να ξεφύγετε από τον στόχο σας.

Το θέμα, ή «Διατριβή» του δοκιμίου σας, πρέπει να είναι πάντα στο μυαλό σας καθώς αρχίζετε να περιγράφετε τη δομή του έργου σας. Το σχέδιο του δοκιμίου σας θα διασφαλίσει ότι θα ρέετε από ιδέα σε ιδέα με λογικό τρόπο, αντί να παρεκκλίνετε πέρα από τα όρια της διατριβής σας. Ένας χρήσιμος τρόπος για να δημιουργήσετε αυτό το περίγραμμα θα είναι να γράψετε ένα θέμα μιας πρότασης για κάθε παράγραφο. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το δοκίμιό σας παραμένει σε καλό δρόμο και καλύπτει κάθε ιδέα. Κάθε παράγραφος θα πρέπει να ασχολείται με ένα σημαντικό θέμα και θα πρέπει να προσπαθήσετε κάθε παράγραφος να ενωθεί με λογικό τρόπο με την επόμενη. Για να το διευκολύνετε αυτό, θα πρέπει να προσέχετε όταν κατασκευάζετε το δοκίμιο σας, ότι όλα είναι καλά διατεταγμένα, με κάθε θέμα να οδηγεί φυσικά στο επόμενο.

Με το σχέδιό σας κατασκευασμένο, είναι καιρός να αρχίσετε να γράφετε το δοκίμιό σας. Ίσως θελήσετε να ξεκινήσετε την εισαγωγή με ένα «άγκιστρο», μια ενδιαφέρουσα πρόταση ή δύο που αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, ενώ εισάγετε το γενικό θέμα. Στη συνέχεια, μπορείτε να οδηγήσετε τη διατριβή σας, στο συγκεκριμένο θέμα και στα σημεία συζήτησης του δοκιμίου σας.

Τα περισσότερα δοκίμια τελειώνουν με ένα συμπέρασμα, μια σύνοψη των επιχειρημάτων και τι υπονοούν. Θα πρέπει να συνοψίσετε τα κύρια σημεία και να δείξετε πώς υποστηρίζουν τη διατριβή σας. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να δηλώσετε ρητά τη σημασία του επιχειρήματός σας – για παράδειγμα, εάν οι διατριβές σας ανέφεραν ότι η αποψίλωση των δασών θα επιδεινώσει τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μπορείτε να τονίσετε τις ολέθριες επιπτώσεις της συνέχισης της αποψίλωσης των δασών.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πώς να κατασκευάσετε ένα ενδιαφέρον και καλογραμμένο δοκίμιο, αλλά αν έχετε καλή κατανόηση του υλικού σας και εργάζεστε από ένα καλά δομημένο σχέδιο, θα πρέπει να τελειώσετε με ένα κομμάτι γραφής που παρουσιάζει τις ιδέες σας με συναρπαστικό τρόπο.

Ψάχνεις φροντιστήριο;

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Tumblr
Reddit
Email
Print

Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Πότε πέφτουν οι δημόσιες αργίες;

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες θρησκευτικές ή εθνικές εορτές οι οποίες συχνά αποτελούν ημέρες αργίας για τους εργαζόμενους και τους μαθητές. Κάποιες από

Passpel dog

Να πάρω σκύλο στο παιδί μου;

«Mαμά, να πάρουμε σκυλάκι;» Tα περισσότερα παιδιά ζητούν κάποια στιγμή από τους γονείς τους τη συντροφιά ενός σκύλου. Tα οφέλη από τη

Ποιος είναι ο αριθμός «π»;

Τι είναι το π; Τι είναι το π; Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο

8 Διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Howard Earl Gardner διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έχουν διάφορους τρόπους εκμάθησης πληροφοριών. Η «Θεωρία των Πολλαπλών Ευφυών» (που δημοσιεύθηκε το 1983) προτείνει ότι υπάρχουν οκτώ καλά καθορισμένες κατηγορίες που περιγράφουν την ιδανική μέθοδο μάθησης για κάθε άτομο.

Πώς να εξηγήσω το Bullying στο παιδί μου;

Το να παρακολουθείτε το παιδί σας να βιώνει τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο του εκφοβισμού ή του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι σπαρακτικό. Μερικοί