Η έννοια της δυσλεξίας, έγινε γνωστή μέσω των προσπαθειών που έκαναν ειδικοί και γονείς, ώστε να υπάρξουν κατάλληλες λύσεις για τα παιδιά τους. Τι είναι όμως η δυσλεξία; Η επικρατέστερη άποψη αναφέρει πως είναι η αντιστροφή των γραμμάτων. Αλλά η δυσλεξία είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Δυσλεξία είναι η εσφαλμένη ερμηνεία των φωνολογικών συνιστωσών μιας γλώσσας. Η Διεθνής Ένωση Δυσλεξίας, ορίζει την έννοια αυτή όπως φαίνεται παρακάτω: « Η δυσλεξία είναι μια συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία νευροβιολογικής προέλευσης. Χαρακτηριστικά της είναι η δυσκολία στην αναγνώριση λέξεων, η δυσαρθογραφία και η ανικανότητα κωδικοποίησης. Τα παραπάνω συνήθως προκύπτουν από την έλλειψη των φωνολογικών στοιχείων της γλώσσας. Άλλες συνέπειες είναι η δυσκολία στη κατανόηση της ανάγνωσης που εμποδίζουν την ανάπτυξη του λεξιλογίου και των βασικών γνώσεων.» Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του IDA 12 Νοεμβρίου 2002
Τα άτομα με δυσλεξία παρουσιάζουν δυσκολίες στην ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία και την προφορική έκφραση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι άνθρωποι φωτεινοί, χαρισματικοί σε άλλους τομείς, δημιουργικοί που διαρκώς επιτυγχάνουν ως ενήλικοι. Η δυσλεξία ΔΕΝ είναι κάτι ασυνήθιστο! Οι έρευνες έχουν δείξει πως το 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει δυσλεξία, δηλαδή 1 στα 5 άτομα. Όμως, οι περισσότεροι δεν έχουν την κατάλληλη βοήθεια.
Η εκμάθηση ανάγνωσης και ορθογραφίας, στηρίζεται κυρίως στις φωνολογικές ικανότητες, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογούνται πρώτες, ώστε να αποκατασταθούν. Οι δυσλεκτικοί δυσκολεύονται πιο πολύ στον συνδυασμό ήχου-συμβόλου (αλφάβητο). Επομένως, θα χρειαστούν συγκεκριμένες οδηγίες που χρησιμοποιούν στην όραση, τον ήχο, την αφή, την ομιλία, την ακρόαση και τη γραφή
Ένας μύθος αναφέρει ότι τα άτομα με δυσλεξία δεν μπορούν να διαβάσουν ή να μάθουν να διαβάζουν πέρα από το επίπεδο της τρίτης τάξης. Φυσικά αυτό δεν ισχύει, γιατί μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι αναγνώστες με πολυαισθητηριακές εκπαιδευτικές τεχνικές που θα τους βοηθήσουν σε αυτό. Στην ιστοσελίδα της Διεθνής Ένωσης Δυσλεξίας υπάρχει πληθώρα πληροφοριών και πόρων που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ως γονέας για να βοηθήσετε το παιδί σας; Πρώτον, να συμμετέχετε σε ομάδες γονέων, όπως οι ομάδες δυσλεξίας στο Facebook για υποστήριξη και για να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Στη συνέχεια, αναζητήστε το σωστό είδος βοήθειας. Μπορεί να βρείτε τη βοήθεια που χρειάζεστε στο σχολείο του παιδιού σας, αλλά δυστυχώς, πολλοί δάσκαλοι δεν εκπαιδεύονται στις εξειδικευμένες μεθόδους που απαιτούνται.
Η εξειδικευμένη διδασκαλία απαιτείται και είναι πιο αποτελεσματική όταν πρόκειται για διδασκαλία με έναν επαγγελματία που κατανοεί τον δυσλεκτικό μαθητή και έχει τη εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία για να καθοδηγήσει το παιδί σας, ώστε να γίνει σίγουρο και επιτυχημένο στη ανάγνωση και στη γραφή. Χρειάζεστε βοήθεια που βασίζεται σε πολλαπλές αισθήσεις και χρησιμοποιεί την όραση, τον ήχο, την αφή, το συναίσθημα (κιναισθητικό), την ομιλία, την ακρόαση και τη γραφή. Η βοήθεια αυτή, είναι πολύ συστηματική και πρέπει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες γλωσσικής επεξεργασίας.